Kasztany jadalne to lubiące kwaśną glebę rośliny o pięknym dekoracyjnym wyglądzie i smacznych pożywnych owocach.
Charakterystyczne jest, że kasztany jadalne są dekoracyjnymi drzewami przez większość część roku. Urok, który rozpościerają zaczyna sie wiosną kiedy obficie kwitną pokrywając sie bielą kwiatów.
Kasztany jadalne wymagają gleb lekkich kwaśnych więc doskonale nadają się do stosowaniu w dużej częśći kraju na stanowiskach gdzie sadzenie orzechów włoskich będzie bezsensowne.
Ich kwiaty są chętnie odwiedzane przez owady zbierające pyłek:
Z niepozornych kwiatów żeńskich rozwijają sie zawiązki owoców
A w jesieni zaczynają się wyłaniać owoce
Owocem, plonem jest pestka o wysokoskrobiowym ziarnie. Kasztany jadalne można przyżądzać jak ziemniaki poprzez gotowanie, prażyć na patelni bądź piec w piekarniku.
Z owoców kasztanów jadalnych spożądza sie również wysoko odżywczą mąkę bezglutenową co jest szczególnie ważne w naszych czasach gdzie uczulenia na gluten są dosyć powszechnym problemem.
W mojej ocenie bez większych problemów jesteśmy w stanie zbudować potencjał pokrywający krajowe zapotrzebowanie na te owoce. Jeśli prowadzone będą kampanie promocyjne to spożycie kasztanów w naszym kraju może wzrosnąć. Problem z kasztanem jadalnym jest podobny jak i orzech sercowaty - nie są to produkty znane w sensie popularne i należy je dopiero wypromować.
kategoria:
inne
titleseo:
Kasztan jadalny, orzechowomi.pl
« Early Golden
-