Selekcja Adam Kuźniar właściciel i twórca orzechowomi.pl.
Jest to jedna z moich pierwszych selekcji. Pod względem smaku ziarna najsmaczniejszy orzech typu Jacek sandomierski jaki znam - bardzo niski poziom garbników w skórce i bardzo słodki miąższ o bogatych walorach smakowych długo zachowujących je pomimo nieszczelności i ubytków w skorupie.
Dostępność: dostępne - na skutek znakomitych wyników w bardzo trudnych sezonach produkcyjnych 2020 i 2021r odmiana przywrócona do produkcji i promowania pomimo wad opisanych poniżej
Zainteresowanych zapraszam do zamawiania
Drzewo mateczne niestety wycięte. Na szczęście udało mi się je zachować na kolekcji.
Forma o bardzo dużej dynamice przyrostu, co nie jest problemem przez wzgląd na stosunkowo wąski, szerokokolumnowy wzrost. Drzewo mateczne miało formę korony w typie szeroko kolumnowym, podobnie jak wolno rosnąca forma z naszej hodowli - NLI.
Zalety:
-znakomity smak orzechów (forma w zasadzie beztaninowa więc nie trzeba zciągać skórki z ziarna) zarówno na świeżo jak i po wysuszeniu
- duży do bardzo duży rozmiar owoców co jest dużą zaletą w grupie Jacki sandomierskie przeznaczone co do zasady do spożycia na mokro, zaraz po zbiorze.
-orzechy zawiązuje od drugiego roku po posadzeniu, starsze drzewka od około 7-8 roku, przy grubości pnia 8-10 cm - regularnie owocują z części pączków bocznych
- zapylanie:
jest to odmiana obcopylna w typie kwitnienia protogyny, dodatkowy zapylacz będzie potrzebny na plantacjach, w nasadzeniach pojedynczych nie wymaga dodatkowego zapylacza gdyż zapyli się z populacji rodzimej
- typ ten ma pewne opuźnienie początku wegetacji co chroni go przed częścią wczesnych przymrozków co cieszy
-nadaje się również do suszenia ale udział ziarna mocno zmienny pomiędzy latami jak u większości typów o bardzo dużych owocach. Pięknie wypełnione owoce wykształca w lata z dużymi sumami opadów. Skorupka cieniutka nawet małe dzieci są w stanie złamać je w swych rączkach.
- typ ten charakteryzuje się dużą energią wzrostu więc spodziewam się dobrej adaptacji do słabszych klas gleby.
Wady
-typ w młodym wieku, podatny na bakteryjną zgorzel (w stopniu podobnym do odmiany Kościuszko) aczkolwiek straty na produkcji na akceptowalnym poziomie nawet bez ochrony chemicznej - ewidentnie uodparnia się z wiekiem o ile nie damy za dużo azotu który mocno podnosi wrażliwość na infekcje bakteryjne.
- drzewo mateczne część orzechów miało z niedopełnionymi skorupami czego nie obserwuję na owocach młodych drzewkach ale to kwestia czasu.
- niska gęstość orzechów po wysuszeniu, ale nie jest to problemem w grupie Jacki, które z definicji spożywamy na świeżo.
Jako drzewo do zbioru na mokro po prostu bajka :)
kategoria:
jacki-sandomierskie
wegetacja:
srednia
rozmiardrzewa:
duze-drzewa
rozmiarowocu:
duze
titleseo:
Markowski Słodki, sadzonki, szczepiony orzech włoski, orzech wielkoowocowy, jacki sandomierskie, grafted walnut
« Kaiser
-
Seifendorfer »