Najwartościowszy gatunek w rodzinie orzechowate do produkcji drewna. W tym celu można go wykożystywać na terenie całego kraju ale jak zwykle najbardziej uprzywilejowaną sytuację mają zachodnie i południowe krańce kraju oraz rejony z bardziej na północ położone o żyznych glebach gliniastych.
Mogą Państwo zamawiać do produkcji siewki do zakładania plantacji na drewno do czego gorąco zachęcam - służę w tej kwestii poradą i materiałem sadzeniowym.
Planuję uzupełnić ofertę o formy owocowe ale to zależy od zainteresowania i naszych możliwości.
Orzech czarny Juglans nigra jest gatunkiem północno amerykańskim stosowanym w europie od kilkuset lat. Jest to co do zasady gatunek o bardzo dużej odporność mrozowej - odporność pędów jedno rocznych na mrozy zimowe oceniana jest około -37C, co jest wynikiem o ponad 10 stopni wyższym niż większość odmian orzecha włoskiego. Dodatkowo gruba zkorkowaciała kora chroni starsze drzewa przed ekstremami pogodowymi powodując iż starsze drzewa są w stanie przetrwać nawet znacząco ostrzejsze zimy. Same pnie orzechów czarnych znacząco żadziej cierpią od pęknięć mrozowych od orzecha włoskiego co czyni ten gatunek najcenniejszym do produkcji drewna orzechowego i jako taki zasługuje na szeroką promocję co potwierdzają moje obserwacje terenowe i własne niewielkie, na miarę możliwośći doświadczenia polowe prezentowane na kanale youtube.
Siewki orzecha czarnego są tanie w produkcji więc i samo założenie nasadzenia produkcyjnego obarczone jest niskim kosztem. Warto również dokonywać nasadzeń z siewu co jest najtańszą formą zakładania nasadzeń z tego gatunku. Siewki orzecha czarnego rosną silnie do bardzo silnie i w kilka lat uciekają od konkurencji hwastów a nie przesadzane rośliny mogą bez żaburzeń rozwijać system kożeniowy. Obserwacje poczynione wśród dojrzałych ponad 100 letnich nasadzeń jak i spośród młodych nasadzeń, które zainicjowałem dają mi podstawy do optymizmu i jestem gorącym zwolennikiem promowania orzecha czarnego jako gatunku do produkcji drewna o wysokiej wartości rynkowej podobnej do drewna dębu tylko jest to gatunek sporo szybciej rosnący. Jeśli ktoś z Państwa jest zainteresowany tego typu nasadzeniem to zapraszam do kontaktu.
Orzech czarny jako roślina owocowa:
Jak do tej pory, w naszym kraju, spotkałem tylko jednego zapaleńca, który lubował się w ziarnie orzecha czarnego. Inaczej sytuacja przedstawia się w USA czy Kanadzie gdzie jst to gatunek wysoko ceniony jako źródło jadalnego ziarna. Odwiedzający, których częstuję tym ziarnem również wyrażają się bardzo pozytywnie co do zasady, o ile uda im się przełamać niechęć do wyglądu samych orzechów.
Perspektywy uprawy w polsce i innych krajach centralnej i północnej europy:
- jest to gatunek znacząco lepiej przystosowany do chłodnych rejonów klimatu umiarkowanego anieżeli orzech włoski:
-) dużo lepiej znosi mrozy zimowe
- )jest znacząco mniej podatny na infekcje od bakteryjnej zgożeli
-) jest mniej podatny na uszkodzenia owadów
- )ziarno orzecha czarnego jest wysokoleiste, bardzo aromatyczne i jak dla mnie znakomite w smaku (można je uwielbiać albo nie tolerować, odczucia są skrajne)
- same okrywy orzechów są grube, mięsiste, soczyste, bardzo aromatyczne i mocno barwiące aczkolwiek są znakomitym surowcem do: wzbogaacania aromatu nalewek, osobiście wykożystuję je do spożądzania syropów cukrowych. Można ich również użyć jako surowiec farmaceutyczny czy jako barwnik.
Problemy:
- niska jakość techniczna owoców orzecha czarnego i to iż najlepszej jakości owoce orzecha czarnego są w jakości tak zwanych kamieniaków spośród orzechów włoskich, ich ziarno wyłuskuje się w postaci małych kawałków, tródnych do wydobycia spośród zakamarków skorupy, choć wysiłek ten z nawiązką odpłacają walory smakowe
- są co to do zasady formy o terminalnym typie owocowania co jest równoznaczne z późnym wchodzeniem w plonowanie, aczkolwiek jak już zawiąże to donosi plon do zbioru z czym często bywa problem u orzecha włoskiego.
- bardzo częsta jest skłonność do naprzemiennego owocowania, czyli że lata silnego plonowania przeplatane są z latami głuchymi, bez jakichkolwiek owoców, typ prezentowany na powyższych zdjęciach wydaje się być typem plonującym corocznie ale potrzebuję więcej lat na weryfikację tej opinii.
- orzechy spadają na ziemię w zielonych okrywach i wymagają mechanicznego odłupiania przed suszeniem dla uzyskania smakowo wartościowych ziaren. Plantatorzy wykorzystują w tym celu specjalne maszyny, w małej skali można je odłupiać nogami uzbrojonymi w buty z grubą podeszfą badź jeżdząc po rozypanych owocach lekkim samochodem. Tak czy siak jest to kłopotliwa i brudząca procedura, ale jak to mawiali starsi przedstawiciele naszego narodu - "Bez pracy nie ma kołaczy"
- większa część populacji orzecha czarnego jest podatna na porażenia od antraknozy tak samo jak to jest u orzecha włoskiego gdyż jest to również gatunek o pochodzeniu kontynentalnym.
Plantacje na drewno z orzecha czarnego i wybranych form mieszańcowych są stosowane w hinach i wobec rosnących trudnośći z innymi gatunkami (zamieranie jesionów, wiązów) również w sąsiadujących Niemczech. W naszym kraju lobby "zielonych" intensywnie zwalcza gatunki obce ale wobec zmian klimatycznych, rosnącej liczby gatunków zamierających uważam to podejście za dalece szkodliwe. Skądś to drewno musimy brać w sensie surowcowym a samo życie w pobliżu drzew jest dalece milsze niż w terenach bezdrzewnych -przypominamy sobie o tym zwłaszcza w upalne lata.
Wartającym zaznaczenia jest iż inwazyjny patogen Geosmithia morbida i jego wektor Pitophtorus juglandis niszczą rodzime nasadzenia orzecha czarnego w ameryce północnej i w związku z tym podaż surowca w skali świata również będzie mniejsza - jak podaż surowca spada to ceny surowca rosną!
kategoria:
inne
titleseo:
orzech czarny sadzonki, black walnut plants,
« Morwa biała 'Wczesna Adama'
-
Orzech szary Juglans cinerea »