Krótkowieczny gatunek drzewiasty o niebywałej odporności mrozowej.
Osobniki z tego gatunku orzechów występują na terenie naszego kraju więc warto kilka słów o nich powiedzieć.
Dostępność: poza nasadzeniami parkowymi i arboretami nie widzę sensu ich promować - produkuję materiał typu siewki tani materiał sadzeniowy, któy zwykle mam na stanie.
Orzech szary jest gatunkiem orzecha występującym naturalnie w północnych rejonach USA i Kanadzie. Na świecie stosowany jest w niewielkim stopniu tam gdzie inne gatunki orzechów wymarzają, podobnie jak orzech manguski. Ceniony jako źródło pożywienia dla dzikiej zwierzyny w stopniu większym niż dla ludzi.
Jest to gatunek o ziarnie bardzo smacznym, wysokooleistym (zawartość oleju do 70% ). Nazwa anagielska -butternut czyli orzech masłowy albo oil walnut czyli orzech olejowy. Ta bardzo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest równocześnie powodem niskiej trwałości ziarna, które ma trwałość do 1 roku czasu. Jako gatunek owocowy orzech szary wykożystywany jest w rejonach o częstych mrozach zimowych na poziomie -35 do -40C. Jest to gatunek znakomicie przystosowany do bardzo krótkiego sezonu wegetacyjnego.
ale jest to orzech bardzo trudnołupliwy, o bardzo niskim udziale wagowym ziarna i o bardzo niskiej (najmniejszej spośród wszytkich orzechów) najczęściej naprzemiennej plenności co każe traktować ten gatunek głównie jako ciekawostkę albo roślinę ozdobną. Jako roślina ozdobna dalece ustępuje jednak orzechom japońskim i mandżurskim, które mają gęstrze i co do zasady ciemniejsze listowie.
Liście ma duże podobne do orzecha mangurskiego czy sercowatego ale same korony są żadsze, co jest związane z wybitną światłożądnością tego gatunku. Gatunek ten wymaga wzrostu tylko w warunkach światła pełnego na glebach zasobnych w wodę. Orzechy szare w okresach suszy mają problem z formowaniem ziarna. W warunkach naturalnych jest gatunkiem pionierskim jak rodzima nam topola osika.
Drewno tego gatunku również ustępuje właściwościami drewnu orzecha czarnego czy włoskiego. Cenione jest w obróbce przez toczenie. Drewno orzecha szarego nazywane jest white walnut - orzech biały od białej nie wybarwionej twardzieli.
Przez wzgląd na właściwości gatunku znacząco ustępujące innym gatunkom orzechów nie widzę powodu do szerszego promowania tego gatunku ani jako roślina w nasadzeniach leśnych ani sadowniczych poza suwalszczyzną, gdzie może być to uzasadnione warunkami klimatycznymi, choć nawet tam orzech sercowaty wydaje mi się być bardziej użytecznym i wartającym większego promowania.
W miarę rozwoju wiedzy własnej i postępów prac selekcyjnych znajduję stopniowo orzechy mieszańcowe - Cinerea x mangurica i cinerea x ailantifolia i te mają dużo ciekawsze właściwości, z mojego punktu widzenia głównie jako hodowcy niż producenta. Dają dużo wyższe plony i mają zdrowiej wyglądające drzewa potężniejszych rozmiarów o gęstrzym listowiu.
kategoria:
inne
titleseo:
butternut, orzech szary, juglans cinerea,
« Orzech czarny
-
Orzesznik wielkoowocowy, Carya illinoinensis (pekan, pecan) »