Gatunek orzechów rodem z Ameryki północnej wysoko ceniony na świecie za walory smakowe ziarna i walory dekoracyjne drzew podobne do orzechów czarnych. Pod względem perspektyw produkcyjnych gatunek ten znacząco ustępuje orzechowi włoskiemu czy orzechom sercowatym ale prace selekcyjne i hodowlane w USA i Kanadzie idą na przód (wielokrotne mieszańce międzygatunkowe pekan x orzesznik gorzki x orzesznik pięciolistkowy - są to jednak prace wyjątkowo mozolne i niefektywne gdyż jedno pokolenie ludzi może dać początek tylko 1 pokoleniu mieszańców a weryfikacja właściwości potomstwa zajmuje około 25-30 lat)
Na ofercie proponuję państwu bardzo silne siewki pekanów o północnym pochodzeniu, przystosowane do naszych zim (po zimie -26 C padło poniżej 1% małych roślin co jest znakomitym wynikiem)
Rośliny na ofercie są duże i bardzo silne. Sam korzeń kopiemy na minimum pół metra w głąb. Moim zdaniem są to najlepsze sadzonki pekana w kraju i jedne z najwartościowszych w całej europie północnej.
Moja przygoda z gatunkami z rodzaju carya, czyli orzesznik sięga prac do pracy magisterskiej. Wspaniała jakość drewna którą oferują, potężne korony które tworzą w wieku pełnej dojrzałości i tłuste smakowite ziarno to są silne atuty na zachętę.
Problematyczna jest bardzo powolna dynamika życiowa tych roślin. Rośliny z siewu czyli siewki wchodzą w obradzanie między 15 a 20 rokiem życia w warunkach przestrzeni otwartej i między 40 a 60 rokiem życia w warunkach drzewostanu (w warunkach leśnych z silną konkurencją o wodę i światło)
Jest to dynamika podobna do rodzimych u nas dębów szypułkowych, do których mają podobną biologię ale znacząco większe wymagania wilgotnościowe i glebowe.
Obszar naszego kraju leży na granicy biologicznej zdolności obradzania nasion gatunków z rodzaju carya.
Na terenie 7 strefy klimatycznej czyli Wrocławskie i na zachód możemy spodziewać się regularnego wytwarzania pełnych nasion u niektórych typów, natomiast w pozostałej części kraju, w miarę skracania się długości sezonu wegetacyjnego będzie wzrastał udział orzechów pustych a sama regularność plonowania będzie spadać. Do pełnego wytwarzania ziarna potrzebują ciepłego września i października bez przymrozków jesiennych. W okolicach Łańcuta częste są przymrozki jesienne w drugiej połowie września.
Przez wzgląd na krótki sezon wegetacyjny nie widzę szans na zakładanie komercyjnych sadów pekana na terenie polski południowej i wschodniej. Niewielkie próby w tym kierunku po kilkanaście drzew w uprawach jedno rzędowych, uważam za sensowne tylko w strefie klimatycznej 7 i cieplejszych. Nawet w ciepłych Morawach czeskich mają problemy z formowaniem ziarna a my mieszkamy sporo dalej na północ. Jak ktoś chce niech próbuje, klimat się zmienia i nie wiadomo w jakim kierunku pójdą jego zmiany. Jeśli będą nasadzenia testowe to następne pokolenia będą miały podstawę do wnioskowania jak postępować z tym gatunkiem w naszym rejonie geograficznym.
Na pozostałej części kraju zachęcam do wysadzania pekanów na obrzeżach terenów podmokłych na zasadzie - pożyjemy zobaczymy co i gdzie będzie dobrze służyło. Nie było w Polsce nasadzeń testowych z pekanów i jakiekolwiek wnioskowanie bardziej precyzyjne uważam za wróżenie z fusów albo marketingowe brednie, których mam już szczerze dosyć.
Pekany są gatunkiem wilgociolubnym, który wyewoluował na brzegach rzek i jezior i w takich warunkach należy go sadzić. W Polsce należy wybierać pod pekany warunki siedliskowe odpowiadające leśnym siedliskom lasu łęgowego i olsu wiązowo jesionowego czyli najbliższe tereny przy rzeczne, brzegi kanałów melioracyjnych, wały stawów i tym podobne miejsca.
Jeśli posadzą sobie Państwo pekany na wzniesieniach to muszą być podlewane, gdyż nie radzą sobie z niedostatkiem wody. W warunkach niedoboru wody Pekany zrzucają plon i dają duży udział orzechów pustych.
Niektórzy autorzy krajowi zachęcają do sadzenia na wzniesieniach dla przyśpieszenia dojrzewania ale są to oczywiste bzdury (w takich warunkach będą przeważały orzechy puste) mające na celu wprowadzanie kupujących w błąd wobec biologicznych potrzeb gatunku co po wielokroć podkreślają specjaliści zajmujący się pekanem na terenie północnych rejonów ameryki północnej.
Pekany w warunkach niedoboru wody dają puste nasiona, są to rośliny wilgociolubne wręcz bagienne i należy ich biologię uszanować!
kategoria:
inne
titleseo:
sadzonki orzesznika, sadzonki pekana, pecan,
« Orzech szary Juglans cinerea
-
Orzesznik pięciolistkowy, carya ovata »